Serniczek zdobiony śliwką
Idealny deser na pierwsze dni jesieni.
Składniki na ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć w jedną całość. Wyrabiaj krótko, do ich połączenia się. Ciasto zagnieć w kulę i włóż do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu wyłóż ciastem tortownicę, wcześniej dobrze wysmarowaną tłuszczem.
Przygotuj masę serową. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, lekko puszystą masę (cukier nie musi się do końca rozpuścić). Dołóż twaróg, aromat i miksuj, aż składniki się połączą. Na końcu wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z twarogiem. Zamieszaj. Gotową masę serową wylej na spód w formie i wyrównaj powierzchnię.
Lekko obsyp ją bułką tartą i cynamonem. Śliwki umyj, usuń ogonki i pestki, i rozkrój je na połówki, ale poziomo. Następnie delikatnie wciśnij je w masę serową.l Formę z nadzieniem wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Po wyjęciu sernik wystudź, a przed podaniem pokrój go na trójkąty.
Zobacz także: