Sernik czekoladowy z brzoskwiniami
Ciasto na każdą porę roku o intensywnie czekoladowym smaku. Doskonale nada się na deser po obiedzie, ale także na przyjęcie np. urodzinowe.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie (lub morele) przełóż na sitko i pozostaw, aż ociekną z zalewy. Stop 325 g masła. Mąkę wymieszaj z 300 g białego cukru i kakao. Dodaj stopione masło, żółtko i 4 łyżki wody. Składniki zagnieć na kruszonkę.
Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie formy rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Mocno dociśnij ją do dna.
Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą). Utrzyj 100 g masła z 150 g brązowego cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka i porcjami dodawaj twaróg. Masę wymieszaj z czekoladowym proszkiem budyniowym, pozostałym białym cukrem oraz stopioną czekoladą.
Około 1/3 masy serowo-czekoladowej rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Na tym ułóż brzoskwinie. Przykryj resztą masy. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 50 minut.
Po 20 minutach pieczenia wierzch sernika posyp pozostałą kruszonką.
Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika ciasto możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Sernik wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zobacz także: