Reklama

Sernik jaglany na zimno

Słodkości z truskawkami są pyszne pod każdą postacią: czy to w formie musu, czy zapieczone pod chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • 180 g kruchych ciasteczek
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 300-400 g truskawek
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ciastka przeprasuj wałkiem i dobrze wymieszaj z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep masą ciasteczkową, dociskając. Włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Kaszę wypłucz 2-3 razy w zimnej wodzie. Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzuć kaszę. Zmniejsz ogień do minimum. Kaszę delikatnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż woda odparuje. Wystudź i zmiksuj. 

3. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudź. Do masy jaglanej dodaj oba cukry, śmietanę i jogurt. Wymieszaj. Połącz z żelatyną. Pokrój 1/2 lub 1/3 truskawek i delikatnie wmieszaj je do masy. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj sernik odłożonymi truskawkami i listkami mięty. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy