Sernik jaglany na zimno
Słodkości z truskawkami są pyszne pod każdą postacią: czy to w formie musu, czy zapieczone pod chrupiącą kruszonką.
Sposób przygotowania:
1. Ciastka przeprasuj wałkiem i dobrze wymieszaj z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep masą ciasteczkową, dociskając. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Kaszę wypłucz 2-3 razy w zimnej wodzie. Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzuć kaszę. Zmniejsz ogień do minimum. Kaszę delikatnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż woda odparuje. Wystudź i zmiksuj.
3. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudź. Do masy jaglanej dodaj oba cukry, śmietanę i jogurt. Wymieszaj. Połącz z żelatyną. Pokrój 1/2 lub 1/3 truskawek i delikatnie wmieszaj je do masy. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj sernik odłożonymi truskawkami i listkami mięty.
Zobacz także: