Sernik kakaowo-waniliowy
Przepyszne karnawałowe przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne i tuczące. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.
Składniki
na ciasto
- 125 g masła 82%
- 250 ml mleka 3,2
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
na masę serową
- 1 kg twarogu mielonego
- 50 g masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- łyżka mąki
- opakowanie budyniu waniliowego
- esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto kakaowe. Mleko podgrzej z masłem, kakaem i cukrem, aż składniki się rozpuszczą. Wystudź, a do zimnej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Całość dokładnie zmiksuj i połącz z ubitymi na sztywno białkami.
2. Twaróg, żółtka, miękkie masło, cukier oraz mąkę i proszek budyniowy krótko zmiksuj. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj. Połącz z kilkoma kroplami esencji waniliowej.
3. Na blachę na zamianę wykładaj masę serową i masę kakaową, tworząc różne wzorki.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut w temp. 170°C.
Zobacz także: