Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj kakao, cukier puder, margarynę oraz żółtka. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną owiń folią i włóż do zamrażalnika, drugą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, wlej wino oraz wodę. Dodaj 30 g cukru, cynamon oraz goździki. Gotuj na małym ogniu 10-15 min.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do margaryny wsyp pozostały cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku a następnie twaróg. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj.
Na spód ciasta wyłóż osączone i wystudzone gruszki. Zalej masą serową. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj polewą.
Zobacz także: