Reklama

Sernik królewski

Aromatyczne i delikatne.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

Składniki

  • 5-6 średnich gruszek
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 125 miękkiej margaryny
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj kakao, cukier puder, margarynę oraz żółtka. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną owiń folią i włóż do zamrażalnika, drugą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, wlej wino oraz wodę. Dodaj 30 g cukru, cynamon oraz goździki. Gotuj na małym ogniu 10-15 min.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do margaryny wsyp pozostały cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku a następnie twaróg. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj.

Reklama

Na spód ciasta wyłóż osączone i wystudzone gruszki. Zalej masą serową. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj polewą.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: sernik | serniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy