Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym
Wyśmienite połączenie chrupiących, lekko słonych krakersach z puszystym sernikiem bananowo-orzechowym.
Składniki
- 180 g krakersów
- szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- cukier puder do dekoracji
na masę serową
- 750 g sera białego
- szklanki masła orzechowego niesolonego
- 2½ dojrzałego banana
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 1 kieliszek rumu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis pochodzi z 325. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Krakersy przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem. Wsypać cukier trzcinowy. Wlać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25 cm). Wyrównać i porządnie ubić (można rozwałkować niewielkim wałeczkiem). Wstawić do lodówki, by spód stężał.
Ser biały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski wybić jajka, wsypać cukier trzcinowy i zmiksować. Dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.
Banany rozgnieść lub zblendować (muszą być bardzo dojrzałe). Przełożyć do sera. Połączyć z masą orzechowo-jajeczną. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wlać rum i zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i po raz ostatni zmiksować.
Masę serową przełożyć na spód z krakersów. Wyrównać i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (foremkę umieścić na kratce, a pod nią wsunąć blachę i wlać trochę wody).Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.