Sernik na kruchym spodzie
Teraz możesz zaprosić przyjaciółkę.
Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 g zimnego masła lub margaryny
- 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- 500 g mascarpone
- 1 i ½ szklanki musu z pieczonej dyni
- 5 jajek l 2 żółtka
- 1 i ½ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- ½ szklanki śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- duża szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj żółtko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na około 30 minut.
Do miski włóż twaróg, dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cynamon oraz mus z dyni; zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku oraz żółtka. Na koniec wlej mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę, zmiksuj. Wylep ciastem dno i boki tortownicy.
Wlej masę serowo-dyniową. Piecz 15 min w temp. 175°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 90 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 630 kilokalorii
Zobacz także: