Sernik na zimno
Szybkie ciasto bez pieczenia.
Składniki
- 125 g masła
- 200 g podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki)
- 400 g malin
- 250 g śmietany kremówki
- 500 g mielonego twarogu
- 150 g cukru
- 4–5 łyżeczek żelatyny
- 1 torebka galaretki malinowej
- olej do posmarowania formy
Masło stopić, wystudzić. Biszkopty pokruszyć w malakserze albo rozgnieść wałkiem do ciasta. Wymieszać z masłem.
Blaszkę (24 x24 cm) cienko posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć ją dłońmi. Wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie maliny przebrać. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu.
Twaróg utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ją z twarogiem. Masę serową ostrożnie połączyć z żelatyną.
Na spodzie z ciastek rozsmarować 1/3 tężejącego kremu. Posypać malinami. Przykryć resztą masy serowej.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Polać nią wierzch sernika. Schładzać jeszcze 2-3 godziny.