Reklama

Sernik pod bezową pierzynką

Sernik idealny na rodzinne popołudnie w towarzystwie kawy.

Składniki na spód

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru

Składniki na bezę

  • 4 białka jajek
  • 200 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g tłustego twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1. Spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na kawałeczki i szybko posiekać nożem. Kiedy powstaną grudki, dodać cukier puder i żółtka. Szybko rękoma zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Potem cienko je rozwałkować, wylepić spód blachy. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 20 minut. 

2. Masa serowa: ziemniaki i twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Masę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać skórkę otartą z cytryny i 1/2 wyciśniętego z niej soku. 

3. Serową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Białka ubić z resztą soku cytrynowego i cukrem pudrem na bezę. Ostrożnie wyłożyć ją na wierzch sernika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec jeszcze 30 minut. Odstawić do wystudzenia.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy