Sernik pod bezową pierzynką
Sernik idealny na rodzinne popołudnie w towarzystwie kawy.
Przygotowanie:
1. Spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na kawałeczki i szybko posiekać nożem. Kiedy powstaną grudki, dodać cukier puder i żółtka. Szybko rękoma zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Potem cienko je rozwałkować, wylepić spód blachy. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 20 minut.
2. Masa serowa: ziemniaki i twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Masę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać skórkę otartą z cytryny i 1/2 wyciśniętego z niej soku.
3. Serową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Białka ubić z resztą soku cytrynowego i cukrem pudrem na bezę. Ostrożnie wyłożyć ją na wierzch sernika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec jeszcze 30 minut. Odstawić do wystudzenia.