Sernik w cieście czekoladowym
Zaskakująco pyszny pomysł na ciasto z serem. Koniecznie go wypróbuj!
Składniki
na ciasto
- 1 szklanka mleka (0,25 l)
- 125 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej (440 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
na masę serową
- 750 g zmielonego półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru (150 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wystudź i dodaj 3 żółtka, mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksuj.
2. Twaróg wymieszaj z 4 żółtkami, cukrem, obiema mąkami, esencją waniliową i stopionym, przestudzonym masłem. Wszystkie białka ubij na sztywno. Pianę podziel na dwie części. Jedną wmieszaj delikatnie do ciasta czekoladowego, a drugą do masy serowej.
3. Do wyłożonej pergaminem formy przelej 1/2 czekoladowego ciasta. Nałóż masę serową, a potem pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: