Reklama

Sernik w cieście czekoladowym

Zaskakująco pyszny pomysł na ciasto z serem. Koniecznie go wypróbuj!

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mleka (0,25 l)
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej (440 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka

Składniki na masę serową

  • 750 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (150 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wystudź i dodaj 3 żółtka, mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksuj. 

2. Twaróg wymieszaj z 4 żółtkami, cukrem, obiema mąkami, esencją waniliową i stopionym, przestudzonym masłem. Wszystkie białka ubij na sztywno. Pianę podziel na dwie części. Jedną wmieszaj delikatnie do ciasta czekoladowego, a drugą do masy serowej. 

3. Do wyłożonej pergaminem formy przelej 1/2 czekoladowego ciasta. Nałóż masę serową, a potem pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz ok. 60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy