Reklama

Sernik w paski

Torcik będzie bardziej kolorowy, jeśli wykorzystasz galaretki o różnych smakach i kolorach.

Składniki na 10-12 porcji:  2 litry mleka 3,2 proc., 3/4 szklanki cukru pudru, 3 małe opakowania cukru wanilinowego, 8 dag żelatyny, 8 opakowań galaretki jabłkowo-miętowej, 250 ml śmietanki kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru.

Żelatynę wsyp do miski, wlej 500 ml wrzącej wody, wymieszaj. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy płyn nieco przestygnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2 szklanki wody (najlepiej robić to stopniowo, by galaretki zbyt szybko nie zastygły).

Reklama

Na dno tortownicy wylej 3/4-1 szklanki mleka (w zależności od wielkości formy). Wstaw do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylej 3/4-1 szklanki galaretki, wstaw do lodówki, by stężała. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania masy mlecznej i galaretek. Ostatnią warstwę powinna stanowić galaretka. Gdyby masa mleczna zgęstniała, wystarczy delikatnie ją podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec wsypując cukier puder. Tuż przed podaniem sernik udekoruj rozetkami bitej śmietany. Rada: Galaretkę miętową możesz przygotować samodzielnie. 2 łyżki żelatyny rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Do miski wlej 300 ml przegotowanej wody, dodaj 150 ml syropu miętowego oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: sernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy