Reklama

Sernik wiedeński z musem jagodowym

Jest tak delikatny, że niemal rozpływa się w ustach. Na pewno poprosisz o dokładkę.

Składniki

  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na mus

  • 300 g jagód
  • 70-80 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Miksując, na zmianę dodawaj twaróg i miękkie masło. Wlej aromat. Na koniec wmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. 

2. Tortownicę o śr. 26-28 cm natłuść i wysyp bułką tartą. Napełnij masą serową. Piecz ok. 60 minut w 180°C. Odłóż garść jagód. Pozostałe zmiksuj. Przetrzyj przez sitko. Pureé zagotuj z cukrem. Gotuj 15-20 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij i wystudź. Sernik polej musem jagodowym i udekoruj odłożonymi owocami.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy