Sernik wiedeński z musem jagodowym
Jest tak delikatny, że niemal rozpływa się w ustach. Na pewno poprosisz o dokładkę.
Sposób przygotowania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Miksując, na zmianę dodawaj twaróg i miękkie masło. Wlej aromat. Na koniec wmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
2. Tortownicę o śr. 26-28 cm natłuść i wysyp bułką tartą. Napełnij masą serową. Piecz ok. 60 minut w 180°C. Odłóż garść jagód. Pozostałe zmiksuj. Przetrzyj przez sitko. Pureé zagotuj z cukrem. Gotuj 15-20 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij i wystudź. Sernik polej musem jagodowym i udekoruj odłożonymi owocami.
Zobacz także: