Reklama

Sernik wiedeński z orzechami

Podajmy z kulką lodów waniliowych.

Składniki

  • 175 g mieszanki orzechów (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca)
  • cytryna
  • 750 g tłustego twarogu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 5 jaj
  • budyń waniliowy
  • 150 g cukru
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 100 ml syropu klonowego

Przygotowanie:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Twaróg trzykrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera razem ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny, 75 g cukru, budyniem waniliowym, mąką kukurydzianą. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy z pokrojonymi daktylami.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy 55-60 minut w 180ºC. Sernik studzimy 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz, by całkowicie ostygł. Chłodny możemy wstawić na 30 minut do lodówki.

Reklama

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię bez tłuszczu i podprażamy kilka minut. Następnie dodajemy syrop klonowy, mieszamy. Powstałą jeszcze ciepłą polewą dekorujemy chłodny sernik. Dzielimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy