Sernik wiedeński z orzechami
Podajmy z kulką lodów waniliowych.
Przygotowanie:
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Twaróg trzykrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera razem ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny, 75 g cukru, budyniem waniliowym, mąką kukurydzianą. Miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy z pokrojonymi daktylami.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy 55-60 minut w 180ºC. Sernik studzimy 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz, by całkowicie ostygł. Chłodny możemy wstawić na 30 minut do lodówki.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię bez tłuszczu i podprażamy kilka minut. Następnie dodajemy syrop klonowy, mieszamy. Powstałą jeszcze ciepłą polewą dekorujemy chłodny sernik. Dzielimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: