Sernik z bezą i brzoskwiniami
Rozpływa się w ustach!

Składniki
na spód
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 jajko
na masę serową
- ½ kg sera białego
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 puszka brzoskwiń
na pianę
- 3 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- cukier puder do posypania
Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto.
Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka - po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.