Reklama

Sernik z bezą i brzoskwiniami

Rozpływa się w ustach!

Składniki na spód

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Składniki na masę serową

  • ½ kg sera białego
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń

Składniki na pianę

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto.

Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.

Reklama

Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka - po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.

Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy