Sernik z czereśniami
Desery z owocami mają mniej kalorii, niż np. torty z kremem. Warto postawić na szybkie, łatwe przepisy. Kolorowe wypieki zachwycą każdego.

Składniki
Składniki na ciasto kruche
- 3/5 kostki do pieczenia (150 g)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
- 3 żółtka
- 1/2 proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 500 g sera mielonego trzykrotnie
- 2 jajka
- 1/5 kostki do pieczenia (50 g)
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 500 g czereśni
1. W misce miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i cukier puder. Dodaj sól i żółtka. Wszystko wymieszaj.
2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej, na tarce o dużych oczkach, jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 10 minut, aby lekko się zapiekło.
4. Czereśnie umyj, wydryluj, a następnie ułóż na podpieczonym cieście. Margarynę rozpuść w rondelku.
5. Ser zmiksuj z jajkami. Dodaj cukier, ostudzoną margarynę oraz mąkę ziemniaczaną.
6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem lub ułóż na nim owoce.
Zobacz także: