Sernik z kruszonką
Jako spód możesz wykorzystać herbatniki kakaowe typu petit beurre.
Składniki
na spód
- 85 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 65 g miękkiej margaryny lub masła
- 40 g cukru
na masę
- 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 700 g śliwek
na wierzch
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g miękkiej margaryny lub masła
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temeraturze 180°C.
2. Śliwki umyj, usuń pestki. Owoce pokrój w ćwiartki. Przygotuj kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj tłuszcz i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Do miski włóż twaróg. Dodaj jajka, proszek budyniowy, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj. Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż śliwki. Wierzch posyp kruszonką. Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: