Sernik z lemon curd

Lemon curd to angielski słodko-kwaśny krem cytrynowy przypominający budyń. W niektórych supermarketach można czasem kupić gotowy, ale jest prosty do zrobienia.

Sernik z lemon curd
Sernik z lemon curd123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 12 dag biszkoptów
  • 7 łyżek masła
  • masło i bułka tarta do formy
  • Masa serowa: l 1 kg

na masę serową

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 25 dag cukru
  • 12 dag miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 3 limonki

na lemon curd

  • 120 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 8 łyżek masła

Sposób przygotowania:

1. Biszkopty zemleć w maszynce, połączyć z roztopionym masłem, rozłożyć na dnie natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.

2. Limonki umyć, sparzyć. Z dwóch otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

3. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać po żółtku i łyżce twarogu, wlać sok.

4. Masę serową połączyć z pianą za pomocą rózgi kuchennej. Przelać do tortownicy, wygładzić.

5. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C, na dnie umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Wstawić tortownicę na 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec sernik jeszcze 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

6. Przygotować lemon curd: jajka i żółtka utrzeć z cukrem, przełożyć do rondla, dodać pozostałe składniki kremu i podgrzewać na niedużym ogniu, nieustannie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, przestudzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika. Udekorować pokrojoną w cienkie plasterki trzecią limonką. Przechowywać w lodówce.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?