Sernik z lemon curd
Lemon curd to angielski słodko-kwaśny krem cytrynowy przypominający budyń. W niektórych supermarketach można czasem kupić gotowy, ale jest prosty do zrobienia.

Składniki
na spód
- 12 dag biszkoptów
- 7 łyżek masła
- masło i bułka tarta do formy
- Masa serowa: l 1 kg
na masę serową
- 1 kg twarogu sernikowego
- 25 dag cukru
- 12 dag miękkiego masła
- 5 jajek
- 3 limonki
na lemon curd
- 120 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 15 dag cukru
- 8 łyżek masła
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty zemleć w maszynce, połączyć z roztopionym masłem, rozłożyć na dnie natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
2. Limonki umyć, sparzyć. Z dwóch otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
3. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać po żółtku i łyżce twarogu, wlać sok.
4. Masę serową połączyć z pianą za pomocą rózgi kuchennej. Przelać do tortownicy, wygładzić.
5. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C, na dnie umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Wstawić tortownicę na 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec sernik jeszcze 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
6. Przygotować lemon curd: jajka i żółtka utrzeć z cukrem, przełożyć do rondla, dodać pozostałe składniki kremu i podgrzewać na niedużym ogniu, nieustannie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, przestudzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika. Udekorować pokrojoną w cienkie plasterki trzecią limonką. Przechowywać w lodówce.