Sernik z marmoladą i kruszonką
Serniki- puszyste i delikatne. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę, jajko rozkłócone z żółtkami i cukrem oraz masło. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Jasne i ciemne ciasto włóż do lodówki na pół godziny.
2. Masło utrzyj z cukrem oraz 5 żółtkami. Ucierając, dodawaj partiami twaróg. Wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
3. Jasne ciasto rozwałkuj i wylep nim dno natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podpieczony spód posmaruj marmoladą. Nałóż masę serową. Na nią zetrzyj na tarce ciemne ciasto. Piecz jeszcze 60 minut w 180°C.
Zobacz także: