Reklama

Sernik z marmoladą i kruszonką

Serniki- puszyste i delikatne. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1 jajko+ 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka+ 3 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 400 g marmolady

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę, jajko rozkłócone z żółtkami i cukrem oraz masło. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Jasne i ciemne ciasto włóż do lodówki na pół godziny. 

2. Masło utrzyj z cukrem oraz 5 żółtkami. Ucierając, dodawaj partiami twaróg. Wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj do masy serowej. 

3. Jasne ciasto rozwałkuj i wylep nim dno natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podpieczony spód posmaruj marmoladą. Nałóż masę serową. Na nią zetrzyj na tarce ciemne ciasto. Piecz jeszcze 60 minut w 180°C.

Zobacz także:



Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy