Sernik z marmoladą i kruszonką
Serniki- puszyste i delikatne. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki
na ciasto
- 3 szklanki mąki (450 g)
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1 jajko+ 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową
- 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka+ 3 żółtka
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 400 g marmolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę, jajko rozkłócone z żółtkami i cukrem oraz masło. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Jasne i ciemne ciasto włóż do lodówki na pół godziny.
2. Masło utrzyj z cukrem oraz 5 żółtkami. Ucierając, dodawaj partiami twaróg. Wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
3. Jasne ciasto rozwałkuj i wylep nim dno natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podpieczony spód posmaruj marmoladą. Nałóż masę serową. Na nią zetrzyj na tarce ciemne ciasto. Piecz jeszcze 60 minut w 180°C.
Zobacz także: