Sernik z rosą
Najmodniejszy sernik.

Składniki
na ciasto
- 1 szkl. mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g zimnej margaryny
- 1 jajko
na masę serową
- 750 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki oleju
- 1 i ½ szklanki mleka
- 1 i ½ opakowania budyniu, np. waniliowego lub śmietankowego
na bezę
- 3 białka
- 75 g cukru
1. Do przesianej mąki wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Do wysokiej miski włóż twaróg, dodaj jajka, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko oraz proszek budyniowy. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły. Masę serową przelej na podpieczony spód. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.
3. Białka wraz z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 min (wierzch ciasta powinien być złocisty, ale nie może się zbyt mocno spiec). Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Po ok. 60 min na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Zimny sernik włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz także: