Reklama

Sernik z rosą

Najmodniejszy sernik.

Składniki na ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g zimnej margaryny
  • 1 jajko

Składniki na masę serową

  • 750 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ opakowania budyniu, np. waniliowego lub śmietankowego

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 75 g cukru

 1. Do przesianej mąki wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Do wysokiej miski włóż twaróg, dodaj jajka, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko oraz proszek budyniowy. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły. Masę serową przelej na podpieczony spód. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.

3. Białka wraz z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 min (wierzch ciasta powinien być złocisty, ale nie może się zbyt mocno spiec). Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Po ok. 60 min na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Zimny sernik włóż na kilka godzin do lodówki.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy