1. Do przesianej mąki wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Do wysokiej miski włóż twaróg, dodaj jajka, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko oraz proszek budyniowy. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły. Masę serową przelej na podpieczony spód. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.
3. Białka wraz z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 min (wierzch ciasta powinien być złocisty, ale nie może się zbyt mocno spiec). Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Po ok. 60 min na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Zimny sernik włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz także: