Sernik z wiśniami
A może sernik z wiśniami na deser? Polecamy przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.

Składniki
na spód
- 20 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
na masę
- 1,2 kg twarogu
- 35 dag wiśni bez pestek
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 6 jaj
- 25 dag cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Przygotować spód: wszystkie składniki zagnieść szybko na ciasto, dodając jedną łyżkę zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w temp. 190°C. Wyjąć, lekko przestudzić.
2. Twaróg zemleć dwukrotnie, wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną i ziemniaczaną.
3. Jaja roztrzepać z cukrem, połączyć z masą serową, krótko miksować. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu poukładać odsączone wiśnie.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C na 1 godzinę i 20 minut. Piec do momentu, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Zobacz także: