Składniki: 150 ml mleka, 30 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 20 dag cukru, 20 dag miękkiego masła, szczypta soli, 1 słoik (212 ml) kompotu z żurawiny, 1 cukier wanilinowy, 7 jajek, 1 kg mielonego twarogu, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 35 dag kwaśnej śmietany, 1 torebka budyniu waniliowego, mąka do oprószenia stolnicy, mąka i tłuszcz do blachy.
Mleko lekko podgrzać. Przesiać mąkę do miseczki, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wlać 5 łyżek mleka, rozpuścić w nim drożdże. Z brzegów dołeczka dosypać trochę mąki. Do zaczynu dodać 5 dag cukru, wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać 5 dag miękkiego masła i resztę ciepłego mleka. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Utrzeć 10 dag masła ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 10 dag cukru. Wbić 3 jajka. Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na gładką masę. Na koniec do masy serowej dodać osączoną żurawinę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Ułożyć go na spodzie blachy (32 x 39 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 30 minut.
Pozostałe 5 dag masła utrzeć z resztą cukru. Dodać 4 jajka. Wlać śmietanę i wsypać proszek budyniowy. Wymieszać mikserem, wylać na masę serową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Poprószyć cukrem pudrem.