Reklama

Serowa tarta ze szparagami

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g masła plus 1 łyżeczka do wysmarowania formy
  • 200 g sera cheddar

Składniki na nadzienie

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 jajek
  • 150 g sera cheddar
  • 150 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz

>>> Sposób przygotowania znajdziesz na następnej stronie <<<

1. Utrzyj mikserem miękkie masło z mąką i 2-3 łyżkami wody. 

2. Dorzuć ser starty na tarce o grubych oczkach i wymieszaj. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na około 20-30 minut do lodówki. 

3. Wbij do miski jajka, wrzuć starty ser, ricottę i mleko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwiema warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Przełóż do natłuszczonej masłem formy. 

5. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. 

6. Umyj szparagi i w razie potrzeby usuń zdrewniałe końcówki. Na wyjętym z piekarnika cieście ułóż rzędami szparagi. Wylej na nie masę jajeczno-serową. 

7. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni C i ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze około 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Pokrój tartę dopiero wtedy, gdy trochę ostygnie. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy