Ewa Wachowicz: Sałatki na koniec zimy. Co przygotować?
Sałatki kojarzą się głównie z wiosną i latem, ale warto je przygotować także zimą. Zwłaszcza na jej “pożegnanie”! Wbrew pozorom składników nie brakuje, a więc potrawy mogą smakować naprawdę znakomicie. Poniżej dzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami.

Sałatka z kaszą gryczaną
Na samym początku receptura na sałatkę z dodatkiem pożywnej kaszy gryczanej. Smakuje i zapewnia sytość, a w dodatku jest bardzo zdrowa.
Składniki:
- 350 g kaszy gryczanej
- 150 g boczku wędzonego
- 5 rzodkiewek
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 słoik czosnku w oliwie
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 szalotki
- 1 garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę ugotować i wystudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory, rzodkiewki i łodyżki selera na kawałki, szalotki w półplasterki. Wymieszać z kaszą. Dodać czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki.
Zamiast pietruszki można dodać kolendrę, wtedy sałatka nabierze bardziej orientalnego smaku.
Zobacz również: Prosty skład, genialny smak. Sałatka makaronowa to przebój
Oryginalna sałatka z czerwoną fasolą i pieczarkami
Kolejna propozycja to sałatka z dodatkiem czerwonej fasoli oraz pieczarek - jest bardzo oryginalna. Możecie wykorzystać majonez, ale jeśli chcecie wersję delikatniejszą, to sprawdzi się też jogurt.
Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 por
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć na maśle, na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony por (zmięknie w kontakcie z gorącą pieczarką). Wymieszać z odcedzoną fasolą, majonezem lub jogurtem i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować gałązką pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem

Lubię w sałatkach "przemycać" rybę. Tym razem proponuję tuńczyka z puszki.
Składniki:
- różnego rodzaju sałaty
- 20 oliwek czarnych
- 1 łyżka kaparów
- 2 pomidory
- 1 jajko na twardo
- 1 papryka
- 200 g tuńczyka z puszki
Sos francuski:
- ¼ szklanki białego octu winnego
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, paprykę oraz tuńczyka.
Do octu dodać sól, następnie cukier, czosnek i musztardę. Cienkim strumyczkiem wlać oliwę.
Sałatkę wymieszać i zalać sosem.
Sałatka z kuskusem
A może macie ochotę na szybką sałatkę z kuskusem?
Składniki:
- 250 g kuskusu
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 6 łyżek oliwy spod pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek
- mozzarella lub feta
- sól
- pieprz
- papryczka chili świeża lub suszona
- bazylia
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwę - kuskus wchłonie cały smak i aromat suszonych pomidorów.
Do wystudzonej kaszy z suszonymi pomidorami dodać pokrojoną w paski paprykę oraz ogórek wraz ze skórką - również pokrojony w paski. Następnie dorzucić ser pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką chili. Dodać posiekaną zieleninę i wszystko razem lekko przemieszać.
Są dwa warianty tej sałatki - pikantny i delikatny. Jeśli lubimy potrawy ostre, dodajemy słoną, najlepiej grecką, fetę oraz świeżą chili (z pestkami lub bez, przy czym z pestkami potrawa będzie naprawdę bardzo ostra). Jeżeli natomiast preferujemy kuchnię łagodniejszą, używamy mozzarelli oraz dosłownie szczypty papryczki chili suszonej lub suszonej i drobno zmielonej.
Sałatka serowa z oliwkami

Na sam koniec sałatka serowa z oliwkami.
Składniki:
- 125 g mozzarelli
- 100 g sera Brie
- 50 g sera gouda
- 2 pomidory
- 1 garść oliwek zielonych
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Mozzarellę poszarpać na talerz. Ser Brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć na talerzu. Dodać pomidory, pokrojone w grubą kostkę oraz startą na tarce goudę.
Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, wymieszać i przelać na talerz. Na samym końcu dorzucić oliwki. Udekorować liśćmi bazylii.
Jak sami widzicie pomysłów na sałatki - niezależnie od pory roku - jest bez liku. W zależności od preferencji smakowych, na pewno znajdziecie przepis, który was usatysfakcjonuje.