Ewa Wachowicz: Sałatki na koniec zimy. Co przygotować?

Sałatki kojarzą się głównie z wiosną i latem, ale warto je przygotować także zimą. Zwłaszcza na jej “pożegnanie”! Wbrew pozorom składników nie brakuje, a więc potrawy mogą smakować naprawdę znakomicie. Poniżej dzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami.

Ewa Wachowicz poleca sałatki
Ewa Wachowicz poleca sałatkiArchiwum autora

Sałatka z kaszą gryczaną

Na samym początku receptura na sałatkę z dodatkiem pożywnej kaszy gryczanej. Smakuje i zapewnia sytość, a w dodatku jest bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 350 g kaszy gryczanej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 5  rzodkiewek
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1 słoik czosnku w oliwie
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szalotki
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę ugotować i wystudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, pomidory, rzodkiewki i łodyżki selera na kawałki, szalotki w półplasterki. Wymieszać z kaszą. Dodać czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki.

Zamiast pietruszki można dodać kolendrę, wtedy sałatka nabierze bardziej orientalnego smaku.

Oryginalna sałatka z czerwoną fasolą i pieczarkami

Kolejna propozycja to sałatka z dodatkiem czerwonej fasoli oraz pieczarek - jest bardzo oryginalna. Możecie wykorzystać majonez, ale jeśli chcecie wersję delikatniejszą, to sprawdzi się też jogurt.

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć na maśle, na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony por (zmięknie w kontakcie z gorącą pieczarką). Wymieszać z odcedzoną fasolą, majonezem lub jogurtem  i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować gałązką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiemArchiwum autora

Lubię w sałatkach "przemycać" rybę. Tym razem proponuję tuńczyka z puszki.

Składniki:

  • różnego rodzaju sałaty
  • 20 oliwek czarnych
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 pomidory
  • 1 jajko na twardo
  • 1 papryka
  • 200 g tuńczyka z puszki

Sos francuski:

  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, paprykę oraz tuńczyka.

Do octu dodać sól, następnie cukier, czosnek i musztardę. Cienkim strumyczkiem wlać oliwę.

Sałatkę wymieszać i zalać sosem.

Sałatka z kuskusem

A może macie ochotę na szybką sałatkę z kuskusem?

Składniki:

  • 250 g kuskusu
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 6 łyżek oliwy spod pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek
  • mozzarella lub feta
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili świeża lub suszona
  • bazylia
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwę - kuskus wchłonie cały smak i aromat suszonych pomidorów.

Do wystudzonej kaszy z suszonymi pomidorami dodać pokrojoną w paski paprykę oraz ogórek wraz ze skórką - również pokrojony w paski. Następnie dorzucić ser pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką chili. Dodać posiekaną zieleninę i wszystko razem lekko przemieszać.

Są dwa warianty tej sałatki - pikantny i delikatny. Jeśli lubimy potrawy ostre, dodajemy słoną, najlepiej grecką, fetę oraz świeżą chili (z pestkami lub bez, przy czym z pestkami potrawa będzie naprawdę bardzo ostra). Jeżeli natomiast preferujemy kuchnię łagodniejszą, używamy mozzarelli oraz dosłownie szczypty papryczki chili suszonej lub suszonej i drobno zmielonej.

Sałatka serowa z oliwkami

Sałatka serowa z oliwkami
Sałatka serowa z oliwkamiArchiwum autora

Na sam koniec sałatka serowa z oliwkami.

Składniki:

  • 125 g mozzarelli
  • 100 g sera Brie
  • 50 g sera gouda
  • 2 pomidory
  • 1 garść oliwek zielonych

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Mozzarellę poszarpać na talerz. Ser Brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć na talerzu. Dodać pomidory, pokrojone w grubą kostkę oraz startą na tarce goudę.

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, wymieszać i przelać na talerz. Na samym końcu dorzucić oliwki. Udekorować liśćmi bazylii.

Jak sami widzicie pomysłów na sałatki - niezależnie od pory roku - jest bez liku. W zależności od preferencji smakowych, na pewno znajdziecie przepis, który was usatysfakcjonuje.

Imiona jak kwiaty. Rodzice je uwielbiająINTERIA.PL