Serowe brownie
Do masy czekoladowej warto dodać posiekane migdały, orzechy laskowe lub pekan (maksymalnie 1/2 szklanki), zaś do serowej mrożone lub świeże maliny albo wiśnie z kompotu.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Miękkie masło utrzeć z 15 dag cukru. Gdy zjaśnieje i nabierze puszystości, nie przerywając ubijania, wbić kolejno 2 jajka i cienką strużką wlać czekoladę.
2. Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i szczyptę soli - połączyć za pomocą rózgi kuchennej. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do foremki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Serek zmiksować z 1 jajkiem, 1 żółtkiem, mąką ziemniaczaną, resztą cukru i cukrem waniliowym. Rozłożyć na masie czekoladowej, przykryć pozostałą ciemną masą. Przy pomocy patyczka do szaszłyków można narysować esy-floresy.
4. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C na ok. 1 godz. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zobacz także: