Reklama

Reklama

Serowe brownie

Do masy czekoladowej warto dodać posiekane migdały, orzechy laskowe lub pekan (maksymalnie 1/2 szklanki), zaś do serowej mrożone lub świeże maliny albo wiśnie z kompotu.

Składniki

  • 50 dag serka śmietankowego do smarowania
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Miękkie masło utrzeć z 15 dag cukru. Gdy zjaśnieje i nabierze puszystości, nie przerywając ubijania, wbić kolejno 2 jajka i cienką strużką wlać czekoladę. 

2. Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i szczyptę soli - połączyć za pomocą rózgi kuchennej. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do foremki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Serek zmiksować z 1 jajkiem, 1 żółtkiem, mąką ziemniaczaną, resztą cukru i cukrem waniliowym. Rozłożyć na masie czekoladowej, przykryć pozostałą ciemną masą. Przy pomocy patyczka do szaszłyków można narysować esy-floresy. 

Reklama

4. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C na ok. 1 godz. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Zobacz także:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje