Serowe oponki
Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
1. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk, należy dosypać 1-2 łyżki mąki.
2. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka, a kieliszkiem mniejsze w środku.
3. Powstałe kuleczki możesz zagnieść ponownie lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo smalcu (do wysokości 10 cm). Partiami (po maksymalnie 4-5 sztuk) wrzucać oponki, smażyć na złoto z obu stron (ok. 2-3 minuty).
4. Po usmażeniu oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wystudzić.
5. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z 1 łyżką cukru waniliowego.