Shoarma w picie
Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.
Składniki
- 1 kg mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek)
- 1 płaska łyżka mielonego kuminu
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- 5-6 łyżek oleju
- ulubione warzywa
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz i osusz. Pokrój w kawałki. Włóż do miski. Wymieszaj z olejem oraz ze wszystkimi przyprawami. Przykryj. Wstaw do lodówki na całą noc.
2. Następnego dnia kawałki kurczaka podsmaż na suchej, najlepiej teflonowej patelni. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszaj mięsa, żeby nie puściło soków. Smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając. Zdejmij z patelni. Podawaj z warzywami w chlebku pita i np. z sosem czosnkowym.
Zobacz także: