Shoarma w picie

Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.

Domowy fast-food? Dlaczego nie!
Domowy fast-food? Dlaczego nie!123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek)
  • 1 płaska łyżka mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 łyżek oleju
  • ulubione warzywa

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz i osusz. Pokrój w kawałki. Włóż do miski. Wymieszaj z olejem oraz ze wszystkimi przyprawami. Przykryj. Wstaw do lodówki na całą noc.

2. Następnego dnia kawałki kurczaka podsmaż na suchej, najlepiej teflonowej patelni. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszaj mięsa, żeby nie puściło soków. Smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając. Zdejmij z patelni. Podawaj z warzywami w chlebku pita i np. z sosem czosnkowym.

Zobacz także:

Domowy kebabInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas