Skrzydełka z kurczaka po amerykańsku
Kuchnia
Jak je przyrządzić na grillu?
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min
Czas marynowania: 1 h
Czas grillowania: 40 min
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 60 ml koniaku
- 150 ml białego wina
- 800g pomidorów w puszce, pokrojonych
- Tymianek
- Liść laurowy
- 20 dużych skrzydełek z kurczaka
- 80 g papryki, sól, pieprz
W garnku, na oliwie podsmaż ok. 3-4 min posiekaną cebulę i szalotkę. Następnie dodaj koniak oraz wino i poczekaj chwilę, aby odparować płyn. Dodaj pomidory, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz.
Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15-20 min, od czasu do czasu mieszając.
Skrzydełka posyp papryką, dodaj je do dużego naczynia, podlej marynatą i pozostaw na 1h.
Grilluj metodą bezpośrednią ok. 10 min, przewracając skrzydełka i podlewając je sosem. Podawaj z zieloną sałatą.