Śledź z plackami ziemniaczanymi

Składniki
- 4 filety śledziowe w oliwie
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 paczka miksu sałat
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc.
- po 1 łyżce octu winnego i oliwy
- sól, pieprz, cukier, majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć płyn, dodać startą na tarce o drobnych otworach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jajka, sól, pieprz, majeranek, dokładnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje masy, formując placki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut, obrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.
Marchew zetrzeć, sałatę opłukać, ułożyć w misce. Wymieszać olej, ocet, sól i pieprz, polać sałatkę.
Śledzia odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić na kawałki. Gorące placki ułożyć na talerzach. Na nich rozłożyć sałatkę i kawałki śledzia. Udekorować kleksem śmietany, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także: