Reklama

Reklama

Śledź z plackami ziemniaczanymi

Składniki

  • 4 filety śledziowe w oliwie
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 paczka miksu sałat
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc.
  • po 1 łyżce octu winnego i oliwy
  • sól, pieprz, cukier, majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć płyn, dodać startą na tarce o drobnych otworach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jajka, sól, pieprz, majeranek, dokładnie wymieszać.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje masy, formując placki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut, obrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.

Marchew zetrzeć, sałatę opłukać, ułożyć w misce. Wymieszać olej, ocet, sól i pieprz, polać sałatkę.

Reklama

Śledzia odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić na kawałki. Gorące placki ułożyć na talerzach. Na nich rozłożyć sałatkę i kawałki śledzia. Udekorować kleksem śmietany, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz także:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy