Śledzie smażone

Uwielbiany przez wszystkich śledzik w lekko oryginalnej, lecz smakowitej wersji. Polecamy przepis na śledzia smażonego w panierce.

Śledzie smażone
Śledzie smażone123RF/PICSEL

Składniki

  • 700 g świeżych filetów śledziowych
  • sól
  • cytryna lub ocet
  • 60 g tłuszczu do smażenia

na panierkę

  • 40 g mąki
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

Śledzie dokładnie oczyść, opłucz, skrop octem i osól, odłóż na pół godziny. Po tym czasie osusz i panieruj w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej. Panierkę dokładnie wklep w śledzie.

Smaż na dobrze rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni z dwóch stron do zarumienienia. 

Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Polsat zaprezentował wiosenną ramówkęPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas