Śledzie smażone
Uwielbiany przez wszystkich śledzik w lekko oryginalnej, lecz smakowitej wersji. Polecamy przepis na śledzia smażonego w panierce.
Składniki
- 700 g świeżych filetów śledziowych
- sól
- cytryna lub ocet
- 60 g tłuszczu do smażenia
na panierkę
- 40 g mąki
- 2 jajka
- 80 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
Śledzie dokładnie oczyść, opłucz, skrop octem i osól, odłóż na pół godziny. Po tym czasie osusz i panieruj w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej. Panierkę dokładnie wklep w śledzie.
Smaż na dobrze rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni z dwóch stron do zarumienienia.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program