Reklama

Śliwkowe clafoutis dla dorosłych

Clafoutis to pieczony francuski deser z dodatkiem owoców. Polecamy wersję ze śliwkami i odrobiną rumu.

Składniki

  • 60 dag śliwek
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek rumu, koniaku lub pachnącej wódki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na cząstki. Ponakłuwać widelcem, przełożyć do miski. Skropić alkoholem i odstawić na 30 minut, żeby dobrze przeszły jego aromatem. 

2. Cztery małe żaroodporne foremki (lub jedną dużą) dokładnie wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć śliwki nasączone alkoholem. 

3. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkami, cukrem, mlekiem i śmietaną, miksować 5 minut. Ciastem zalać owoce w foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Deser powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Pod koniec pieczenia clafoutis bardzo wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Jeszcze ciepły posypać przez sitko cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy