Śliwkowy zawijas
1. Rozpuszczamy 75 g masła, studzimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, drożdże, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej masło, mleko, jajo, 4 łyżki cukru i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
2. Orzechy grubo siekamy. W rondlu roztapiamy 50 g masła, dodajemy pozostały cukier, szczyptę cynamonu i mieszamy, aż cukier się rozpuści, studzimy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 36x42 centymetra. Smarujemy masłem z cukrem, wykładamy powidła i rozsmarowujemy po cieście. Posypujemy orzechami. Dłuższe boki zwijamy do środka. Pieczemy 25-30 minut w 175ºC. Do cukru pudru dodajemy 2-3 łyżki wody i mieszamy, by powstał lukier. Smarujemy nim wierzch ostudzonego ciasta i podajemy
Zobacz również: