Słodkie koperty z wiśniami

Choć bywają kwaśne, w słodkim towarzystwie smakują naprawdę wyśmienicie. Wypróbuj przepis na wiśnie w cieście francuskim.

Do ciastek możesz użyć także czereśni. Ponieważ mają mniej soku niż wiśnie, nie musisz ich wcześniej gotować​
Do ciastek możesz użyć także czereśni. Ponieważ mają mniej soku niż wiśnie, nie musisz ich wcześniej gotować​123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 270 g), najlepiej na maśle
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie wydryluj. Wrzuć do garnka razem z cukrem i wodą. Krótko podgotuj, by owoce zanadto się nie rozpadły. Sok, który się pojawi odlej do miseczki. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Wlej ją małym strumieniem do soku i wymieszaj, by nie wytworzyły się grudki. Następnie dodaj do owoców i ponownie zagotuj, nie zapominając o mieszaniu.

2. Każdy arkusz ciasta podziel na 6 równych kwadratowych kawałków. Na środku każdego ułóż porcję owoców. Dwa przeciwległe rogi załóż do środka, lekko dociskając palcem, by się skleiły. Jajka roztrzep za pomocą rózgi kuchennej. Pędzelkiem rozprowadź jajko na każdym ciastku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?