Reklama

Słodkie przetwory

Szukasz przepisów na konfitury i dżemy? Oto wypróbowane receptury z wiśniami i żurawinami w roli głównej.

Konfitury z żurawin

Składniki na 4 słoiki po ok. 0,27 l: 1 kg żurawiny, 2 jabłka, 2 cytryny (ewentualnie limetki), 45 dag cukru, 250 ml wody

1. Żurawiny opłukać i osuszyć. Cytryny sparzyć, wytrzeć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, wyciąć środki z pestkami, a miąższ grubo pokroić.

2. Żurawiny wymieszać z sokiem oraz skórką cytrynową. Połowę wrzucić do garnka. Dołożyć jabłka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 15 minut, aż owoce się rozpadną. Często mieszać, by masa nie przywarła do dna garnka. Do rozgotowanych owoców dodać resztę żurawin. Gotować razem około połowy godziny, bez przykrycia, aby wyparował nadmiar płynu.

Reklama

3. Gorący dżem przełożyć do wysterylizowanych słoików. Zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia. Następnie przenieść w chłodne i ciemne miejsce. Używać jako nadzienia do ciastek.

Konfitura z migdałami

Składniki na 4 słoiki po ok. 0,3 l: 1,7 kg dojrzałych wiśni, 1,5 kg cukru, 5 dag migdałów (zamiast migdałów do konfitury możemy dodać 2-3 spore szczypty świeżo mielonego anyżu)

1. Wiśnie umyć, oderwać ogonki i wydrylować. Odmierzyć 1,5 kg owoców. Zasypać je połową cukru i pozostawić na noc. Następnego dnia postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i smażyć ok. 5 minut. Zbierać pianę, która utworzy się na powierzchni. Zdjąć z ognia i wystudzić. Czynności smażenia i studzenia powtarzać jeszcze 5 razy.

2. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Kiedy owoce będą szkliste, a konfitura odpowiednio gęsta, dodać do niej migdały. Wcześniej można je grubo posiekać. Gorącą konfiturę przełożyć do czystych słoików. Szczelnie zakręcić. Po wystudzeniu przenieść do spiżarni.

Dżem wiśniowy

Składniki na 4 słoiki po ok. 0,27 l: 1,1 kg wiśni, 3-4 łyżki likieru migdałowego (np. amaretto), 1 torebka żelfix-u (3:1), 35 dag cukru, 2-3 krople migdałowego zapachu do ciasta

1. Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć, postawić na ściereczce, aby wyschły. Ewentualnie wysterylizować je w mocno rozgrzanym piekarniku. Nakrętki wygotować, wytrzeć do sucha.

2. Wiśnie dokładnie umyć, oderwać ogonki i usunąć pestki (najlepiej i najszybciej można to zrobić specjalną drylownicą). Odmierzyć 1 kg oczyszczonych owoców. Wymieszać je w szerokim garnku z cukrem i żelfixem. Całość doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 3 minut. W czasie gotowania łyżką cedzakowa usuwać pianę, która utworzy się na powierzchni. Zdjąć z ognia.

3. Masę owocową wymieszać z likierem oraz zapachem migdałowym. Jeszcze gorący dżem przełożyć do czystych słoików. Szczelnie je zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia. Wtedy dżem przenieść w chłodne oraz ciemne miejsce. Używać do pieczywa.

Życie na gorąco 29/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy