Słodkości o smaku Włoch: eleganckie desery na bazie kawy
Choć kuchnia włoska kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą i spaghetti, desery cieszą się nie mniejszą popularnością. Świadczyć o tym może fakt, iż podawane są one w restauracjach na całym świecie. A gdyby tak przygotować je samodzielnie?
Włoskie desery to często prawdziwe arcydzieła sztuki cukierniczej, zachęcające kolorowym wyglądem i jeszcze lepiej smakujące. Wśród tych przysmaków szczególne miejsce zajmują desery na bazie kawy, łączące w sobie intensywność smaku kawy z delikatnością słodkich kremów. Tiramisu, semifreddo, crema di caffe czy affogato - przykładów nie trzeba daleko szukać. Poszukiwać nie trzeba też najbliższej restauracji czy cukierni, ponieważ łatwo przygotujemy je samodzielnie w zaciszu domowym. Klucz do sukcesu? Wysokiej jakości ekspres do kawy.
Tiramisu to prawdziwa ikona włoskich deserów. Włoska nazwa "tirami su" w dosłownym tłumaczeniu znaczy "podnieś mnie", w nieco luźniejszym - "popraw mi humor". Trudno o lepszą charakterystykę tego przysmaku, który najlepiej smakuje na zakończenie eleganckiej kolacji. Kluczowym składnikiem klasycznej wersji tiramisu jest warstwa biszkoptów nasączonych kawą espresso. No właśnie, espresso - to ono decyduje o tym, czy tiramisu będzie smakować tylko bardzo dobrze, czy wyśmienicie. Dlatego warto je przygotować w wysokiej klasy ekspresie do kawy, takim jak choćby Jura C8.
Dlaczego właśnie ten model? Ponieważ posiada on młynek Professional Aroma Grinder, pozwalający na przygotowanie kawy nawet z 16 g ziaren. A kawa smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. Co więcej, Jura C8 wyposażona została w największą na rynku jednostkę zaparzającą, a woda (dzięki technologii P.E.P.) wtłaczana jest ponadto pulsacyjnie - wydłuża to czas trwania ekstrakcji i przekłada się na pełniejszy aromat. Na tym najbardziej nam zależy podczas przygotowywania tiramisu.
Zaczynamy od zaparzenia kawy, do której dodajemy ok. 25 ml likieru amaretto i studzimy. W dalszej kolejności sięgamy po jajka (dwa powinny wystarczyć) i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodając jednocześnie mascarpone, aż powstanie gęsty krem. Następnie ubijamy białka, wsypujemy szczyptę soli i łączymy z kremem z żółtek. Co dalej? Biszkopty zanurzamy w kawie, posypujemy kakao i dodajemy krem. Całość wstawiamy do lodówki na ok. cztery godziny i... gotowe!
Affogato to niezwykle prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowny deser kontrastów. Dlaczego kontrastów? Ponieważ stanowi on połączenie gorącej kawy espresso z zimnymi lodami waniliowymi. Gorące i zimne, słodkie i gorzkie - tej gry smaków po prostu trzeba spróbować. Tym bardziej że jest to deser, który idealnie nadaje się na każdą okazję, od zwykłego spotkania z przyjaciółmi po elegancki obiad.
Do filiżanki wkładamy gałkę lodów i polewamy mocnym espresso - trudno to nawet nazwać przepisem. O sukcesie nie decydują więc umiejętności kulinarne, a smak kawy. Espresso najlepiej więc przygotować ze świeżo zmielonych ziaren w ekspresie Jura C8, co jest równie proste, gdyż odbywa się za jednym przyciśnięciem.
Semifreddo to kolejny włoski deser lodowy, często podawany z dodatkiem czekolady lub orzechów. Charakteryzuje się lekką oraz puszystą konsystencją i jest doskonałym wyborem na gorące letnie dni. Z jednej strony orzeźwia, z drugiej - dostarcza kawowego zastrzyku energii. Podobnie jak w powyższych przykładach, tutaj również decydującym elementem pozostaje mocne espresso.
Dwa jajka, szczypta soli i cukru, garść orzechów, 500 ml śmietany i 100 g malin - tyle wystarczy, by przygotować semifreddo. Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtek. Pierwszy składnik ubijamy z odrobiną soli, drugi - mieszamy z cukrem w misce. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy żółtka, pokruszone orzechy i maliny. Dolewamy pianę z białek, mieszamy i wkładamy do wyłożonej folią spożywczą formy. Wkładamy do zamrażalki na około cztery godziny i kroimy na porcje. Podajemy z filiżanką mocnego espresso. Smacznego!
Crema di caffe jest kolejnym kremowym deserem, składającym się z kawy espresso. To doskonały wybór dla tych, którzy pragną czegoś słodkiego, ale niezbyt ciężkiego. Zaczynamy od zaparzenia espresso i czekamy, aż ostygnie. Następnie dodajemy 3-4 łyżeczki miodu, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ubijamy ok. 300 ml śmietany i niespiesznie wlewamy do niej kawę, wciąż ubijając. Ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem mieszamy i oprószamy kakao.
Tiramisu, semifreddo, crema di caffe oraz affogato - niezależnie od tego, na który włoski deser się zdecydujemy, bez wysokiej jakości ekspresu się nie obędzie. A espresso niczym z najdroższej kawiarni to znak rozpoznawczy modelu Jura C8. Dlaczego? Ponieważ Jura C8 powstał z myślą o najbardziej wymagających kawoszach, którzy celują nie w ilość, a jakość. Z jego pomocą przygotujemy bowiem cztery klasyczne napoje: czarną kawę, cappuccino, latte macchiato i oczywiście espresso.