Słodkości w paski
Kuszą kolorami i różnorodnością smaków. Ciasta w paski zadowolą każdego łasucha.
Składniki na 16 porcji: 5 jajek, 8 łyżek cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki masła, słoik kompotu wiśniowego z owocami, 3 łyżki wiśniówki, słoik konfitury wiśniowej, 1 litr śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 tabliczka czekolady
Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem na parze, aż powstanie puszysta i gęsta masa. Wystudź ją, a następnie ubijaj dalej, dodając stopniowo po łyżce mąki. Pod koniec wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Masło roztop, przestudź, dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 30 minut w temperaturze 180° C.
2. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem (1/3 śmietanki pozostaw do dekoracji). Wiśnie osącz z kompotu. Odmierz 3/4 szklanki kompotu i wymieszaj go z wiśniówką (jeśli tort będą jadły dzieci, nie dodawaj wiśniówki). Wystudzony placek przetnij wzdłuż na trzy części. Każdy blat dobrze nasącz kompotem wymieszanym z wiśniówką. Ubitą śmietanę wstaw do lodówki.
3. Na każdy blat nałóż porcję konfitury wiśniowej, porcję bitej śmietany oraz wiśnie z kompotu. Koniecznie sprawdź, czy w owocach z kompotu nie ma pestek.
4. Ostatnim plackiem przykryj ciasto, wierzch udekoruj śmietaną. Na brzegu ciasta ułóż starannie wisienki. Mogą to być owoce z kompotu, czekoladki w kształcie wisienek lub też ozdoby cukiernicze w kształcie wiśni. Wierzch tortu szwarcwaldzkiego posyp startą na grubej tarce czekoladą. Przed podaniem tort schładzaj 2 godziny w lodówce.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 575 kalorii
Składniki na 16 porcji:
Na ciasto: 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 aromat cytrynowy, 6 jajek
Na krem i polewę: 1 litr śmietany 30 proc., 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 8 łyżek mleka
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty.
2. Każdą część biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym rozcieńczonym wodą. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudź.
3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z kroplą soku z cytryny. Na koniec dodaj do niej ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijaj. Masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim blatem.
4. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia. Gdy polewa ostygnie, polej nią wierzch ciasta. Odstaw. Pokrój ciasto w kwadraty, wierzch każdego udekoruj kleksem bitej słodkiej śmietany oraz listkami świeżej mięty.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 450 kalorii
Składniki na 8 porcji: 6 jaj, 3 łyżki kakao, 1 szklanka śmietany, 9 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 8 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie czerwonej (truskawkowej lub wiśniowej) galaretki
Przygotowanie:
1. Jaja sparz, rozbij, oddziel białka od żółtek. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra ciepłej (lub gorącej) wody. Następnie rozlej ją do trzech naczyń i odstaw do zupełnego wystygnięcia.
2. Przygotuj masy. Jako pierwszą jasną masę z żółtek: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i żelatynę z jednego naczynia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jako drugą przyrządź masę czekoladową: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i ostudzoną żelatynę z jednego naczynia. Dodaj 3 łyżki kakao. Czas na trzecią masę - śmietankową: śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaj pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Na spód małej blaszki wylej masę żółtkową i odczekaj, aż zgęstnieje. Następnie wyłóż na nią masę czekoladową. Gdy zastygnie - wyłóż ostatnią masę - śmietankową. Naczynie wstaw do lodówki i poczekaj, aż całość zastygnie.
3. Przygotuj czerwoną galaretkę według przepisu na opakowaniu. Schłodź ją i gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ptasiego mleczka. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 350 kalorii
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto i dekorację: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 żółtko, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag wiórków kokosowych
Na masę makową i serową: 1/2 kg maku, 1 białko, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 aromat waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, utwórz mały kopczyk, wrzuć margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtko, cukier puder, wyrób rękoma. Następnie owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj i ułóż na okrągłej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 200° C.
2. Przygotuj masę makową: mak sparz i odcedź. Zalej wrzątkiem, gotuj około 20 minut. Odcedź i ostudź. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Szklankę cukru pudru wsyp do miski i ucieraj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj aromat, bułkę tartą oraz mak. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Całość wymieszaj i wyłóż na ciasto.
3. Przygotuj masę serową: masło ucieraj z cukrem i żółtkami, dodawaj po łyżce sera. Wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Gdy ostygnie, polej je stopioną gorzką czekoladą i posyp wiórkami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 430 kalorii