Słone babeczki
Pizzowe muffiny lub babeczki z szynkowym nadzieniem to idealna przekąska nie tylko na przyjecie.
Składniki: szklanka mleka, łyżeczka cukru, 10 dag drożdży, sól, 1/2 kg mąki, 8 łyżek masła, 2 jajka, zioła prowansalskie, pieczarki, cebula, szynka, 5 plasterków szynki, ser, oliwki, plasterki salami l pomidorki koktajlowe
Przygotowanie: Mleko podgrzej, wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuść w tym drożdże i odstaw. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj masło, jajka, sól i zioła. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw je na 20 minut.
Pieczarki, cebulę, szybkę i oliwki pokrój i wymieszaj z ciastem. Następnie masę nałóż do papierowych foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut, na złoto-brązowy kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno, udekorowane plasterkiem szynki, pomidorkiem koktajlowym i bazylią.
Składniki na 20 babeczek:
Ciasto: 30 dag maki, 15 dag zimnego masła, szczypta soli - ok. 4 łyżek zimnej wody.
Farsz: 15 dag ciepłego masła, 30 dag wędzonej szynki, pieprz, kilka listków kopru, jedna ostra papryczka, kilka oliwek.
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Foremki na babeczki nasmarować masłem i oprószyć maka. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wypełniać nim foremki. Piec w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku na zloty kolor.
Szynkę zmielić i zmiksować na puch z miękkim masłem, ewentualnie doprawić pieprzem. Na schłodzone babeczki wyciska dekoracyjnie mus. Dekorować oliwkami, koprem i plasterkami papryczki. Czas przygotowania 1h 30 min. Przepis
30 przepisów na pyszne muffinki