Reklama

Słoneczny przysmak śródziemnomorski

Z kuchni chorwackiej.

Składniki:

400 g makaronu penne rigate

400 g pomidorów krojonych

200 ml przecieru pomidorowego

100 g sardynek w oleju roślinnym

80 g zielonych oliwek bez pestek

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

posiekana bazylia

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie :

Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory krojone, przecier pomidorowy, Vegetę Śródziemnomorską, ostrą paprykę, kapary i oliwki pokrojone w plasterki. Sos dusić 10 minut na wolnym ogniu, a następnie dodać pokrojone w kawałki sardynki oraz natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Podawać na ciepło z makaronem i posypane bazylią.

Reklama

Wskazówka :

Potrawę można podawać również z ugotowanym ryżem.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy