Składniki:
400 g makaronu penne rigate
400 g pomidorów krojonych
200 ml przecieru pomidorowego
100 g sardynek w oleju roślinnym
80 g zielonych oliwek bez pestek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
posiekana bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory krojone, przecier pomidorowy, Vegetę Śródziemnomorską, ostrą paprykę, kapary i oliwki pokrojone w plasterki. Sos dusić 10 minut na wolnym ogniu, a następnie dodać pokrojone w kawałki sardynki oraz natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente, zgodnie z informacją na opakowaniu. Podawać na ciepło z makaronem i posypane bazylią.
Wskazówka :
Potrawę można podawać również z ugotowanym ryżem.