Reklama

Smak lata w słoiczku

Wykorzystaj bogactwo lata i zatrzymaj je w domowej spiżarni. Dzięki przetworom nawet w środku zimy będziesz mogła cieszyć się smakiem słodkich wiśni czy ogórków z przydomowego ogródka.

Maliny i wiśnie z białą czekoladą

Składniki  na 4 słoiki: 60 dag malin, 60 dag wiśni, 50 dag cukru żelującego, 15 dag białej czekolady.

Przygotowanie: Wiśnie oczyść, opłucz i osącz na sitku. Następnie owoce wydryluj. Maliny przebierz, rozgnieć lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Czekoladę połam na kawałeczki. Mus malinowy oraz wiśnie przełóż do garnka. Dodaj cukier żelujący, dobrze wymieszaj. Całość mieszając doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia i dołóż czekoladę. Gorącą masę owocową przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw słoiki do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Można przechowywać nawet przez 2 lata.

Reklama

Bazyliowe truskawki z pieprzem

Składniki na 6 słoiczków: 1,6 kg truskawek, pęczek bazylii, 50 dag cukru żelującego, 1 łyżeczka białego pieprzu.

Przygotowanie: Bazylię umyj i dokładnie osusz. Oderwij listki od łodyg i drobno posiekaj. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Owoce pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone owoce włóż do garnka, wymieszaj z cukrem żelującym i pieprzem. Garnek z owocami ustaw na silnym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 3 minuty. Dodaj bazylię. Wygotuj i schłódź słoiczki. Nałóż do nich konfiturę. Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut. Słoiki ustaw do góry dnem.  Przechowuj nie dłużej niż 3-4 miesiące

Jabłka marynowane do mięsa

Składniki na 2 słoiki: 1 kg jabłek, 1 l wody, 35 dag cukru, pół łyżeczki soli, czubata łyżeczka kwasku cytrynowego lub 3 łyżki octu, goździki, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie.

Przygotowanie: Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki lub ósemki i usuń gniazda nasienne. Poukładaj cząstki jabłek w słoikach. Do każdego dodaj po dwa goździki, ziela i ziarenka pieprzu. Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i kwasek cytrynowy lub dodaj ocet, wsyp sól. Zalej owoce przygotowaną zalewą. Słoiki szczelnie zakręć. Ustaw w garnku z wodą na ściereczce i pasteryzuj przez 20-25 minut w temperaturze 85-90 st.

Tak przygotowane jabłka są doskonałym dodatkiem do różnych przekąsek mięsnych. W czasie pieczenia mięsa z drobiu możemy podlać mięso kilkoma łyżkami takiej marynaty. Uzyskasz śliczną złotą skórkę.


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: konfitura | dżemy | domowe przetwory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy