Smaki Maroka: Harira

Harira- narodowa marokańska zupa
Harira- narodowa marokańska zupamateriały prasowe

Składniki

  • 300 g mięsa (wołowiny, jagnięciny lub kurczaka)
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka harissy
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 l wody
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

do podania

  • ćwiartki cytryny
  • daktyle
  • świeża kolendra
Samar Khanafer- Szafran, mięta i kardamon
Samar Khanafer- Szafran, mięta i kardamonmateriały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?