Smaki Maroka: Harira
To tradycyjna arabska zupa, którą zjecie na ulicach Maroka. Przepis na harirę, przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest jednym z największych sekretów każdej marokańskiej gospodyni.
Składniki
- 300 g mięsa (wołowiny, jagnięciny lub kurczaka)
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1/4 kiszonej cytryny
- 2–3 ząbki czosnku
- 1/2 selera
- 2 marchewki
- 2–3 ziemniaki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka harissy
- sol i pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów
- 3/4 l wody
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
do podania
- ćwiartki cytryny
- daktyle
- świeża kolendra
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa, cebulę i czosnek, wszystko razem podsmażamy, pod koniec przyprawiamy i zalewamy wodą. Gotujemy, a gdy mięso i warzywa zmiękną, dodajemy harissę, pokrojoną w plastry kiszoną cytrynę, pomidory, soczewicę i ciecierzycę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą. Obok talerza kładziemy pokrojone daktyle, tak by każdy mógł wziąć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.
Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon