Smaki Maroka: Harira
To tradycyjna arabska zupa, którą zjecie na ulicach Maroka. Przepis na harirę, przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest jednym z największych sekretów każdej marokańskiej gospodyni.
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa, cebulę i czosnek, wszystko razem podsmażamy, pod koniec przyprawiamy i zalewamy wodą. Gotujemy, a gdy mięso i warzywa zmiękną, dodajemy harissę, pokrojoną w plastry kiszoną cytrynę, pomidory, soczewicę i ciecierzycę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą. Obok talerza kładziemy pokrojone daktyle, tak by każdy mógł wziąć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.
Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon