Reklama

Smaki Maroka: Harira

To tradycyjna arabska zupa, którą zjecie na ulicach Maroka. Przepis na harirę, przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest jednym z największych sekretów każdej marokańskiej gospodyni.


Składniki

  • 300 g mięsa (wołowiny, jagnięciny lub kurczaka)
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka harissy
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 l wody
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

Składniki do podania

  • ćwiartki cytryny
  • daktyle
  • świeża kolendra

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa, cebulę i czosnek, wszystko razem podsmażamy, pod koniec przyprawiamy i zalewamy wodą. Gotujemy, a gdy mięso i warzywa zmiękną, dodajemy harissę, pokrojoną w plastry kiszoną cytrynę, pomidory, soczewicę i ciecierzycę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą. Obok talerza kładziemy pokrojone daktyle, tak by każdy mógł wziąć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.

Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy