Smakołyki na patyku
Pokazujemy, jak łatwo odmienić "oblicze" zwykłego szaszłyka.
Składniki na 4 porcje: 600 g mięsa wołowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 pomidory, 2 cebule, 2 zielone papryki, 4 duże pieczarki, 200 g słoniny, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
1. Mięso wołowe (jak na steki) oczyścić, pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Włożyć do misy, oprószyć solą, pieprzem, zalać 3 łyżkami oliwy, skropić sokiem z cytryny. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 90 minut.
2. Warzywa, pieczarki oraz słoninę pokroić w niewielkie kawałki. Zabejcowane mięso nadziewać na drewniane patyki do szaszłyków na przemian z papryką, pomidorami, słoniną i pieczarkami. Lekko skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Opiekać z obu stron, aż mięso się przyrumieni i warzywa zmiękną. Szaszłyki udekorować ziołami.
Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie (25 dag) greckiego sera solankowego, np. halloumi, pół pęczka oregano, 1 gałązka rozmarynu, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu, 4 podłużne papryki, kilka ostrych marynowanych papryczek, długie drewniane patyczki do grillowania
1. Serek solankowy pokroić na osiem szerokich pasków. Listki oregano oderwać od gałązek. Rozmaryn porwać na kawałeczki. Oliwę wymieszać z ziołami oraz grubo mielonym pieprzem. Aromatyzowaną oliwą skropić paski sera i odłożyć na 30 minut.
2. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż na pół, usunąć środki z pestkami, opłukać i osuszyć. Do każdej połówki papryki przymocować patyczkiem pasek zamarynowanego sera. Tak powstałe szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie (dopiero, gdy mięsa zostaną upieczone). Grillować około 5 minut. Podawać z ostrymi marynowanymi papryczkami.
Składniki na 4 porcje: 2 podwójne filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, 1 mały bakłażan, 1 cukinia, 2 różnokolorowe papryki, oliwa, ocet balsamiczny
1. Paprykę opiekać na grillu 20 minut. Bakłażana pokroić w plastry, posolić, odłożyć na 15 minut. Cukinię pokroić w plastry. Nasolone plastry bakłażana opłukać i wraz z plastrami cukinii grillować 7 minut. Paprykę przestudzić, zdjąć skórkę.
2. Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć przyprawą do drobiu. Odstawić na 20 minut. Paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków. Grillować 8 minut. Plastry bakłażana poprzekładać plastrami cukinii i paseczkami papryki. Skropić octem balsamicznym i oliwą. Podawać do drobiowych szaszłyków.
Życie na gorąco 19/2011