Smakowite gniazdka
Sałatkę serwuj z dodatkiem ciemnego pieczywa. Śledzie są słone, więc danie raczej nie wymaga dodatku soli. Sałatka wygląda efektownie, więc można ją podać nawet na przyjęciu.
1. Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć. Śledzia obrać z ości, pokroić na niewielkie kawałki. Jabłka umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dwie cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na połowie masła.
2. Cebulę wystudzić i wymieszać ze śledziami i jabłkami. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku na liściach zielonej sałaty, formując "gniazdka". Resztę masła roztopić, polać nim śledzie. Jaja obrać, ostrożnie wyjąć całe żółtka, białka posiekać.
3. Żółtka ułożyć, po jednym, w środku każdego "gniazdka". Szynkę posiekać, wymieszać z posiekanym białkiem. Obsypać tym żółtka. Udekorować gałązkami świeżego koperku i pokrojoną w pierścionki pozostałą czerwoną cebulą.