Reklama

Reklama

Smażone kalmary

W greckich restauracjach i tawernach jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przystawek są smażone kalmary.

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kalmarów
  • 300 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól morska
  • 2 białka jajek
  • 1 pęczek kolendry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kalmary pokrój w plasterki, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj mąkę, chilli i sól. 


2. Rozgrzej olej w garnku (maksymalnie do 3/4 wysokości naczynia). Wrzuć do niego pół pęczka kolendry i smaż przez 10 sekund. Wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.


3. Kalmary zanurz w rozmąconych białkach, a następnie obtocz w mącznej mieszance. Strzepnij nadmiar mąki. Wrzucaj kalmary partiami na rozgrzany olej i smaż przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor (nie dłużej, bo inaczej nie będą chrupiące).Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem. Podawaj ciepłe, posypane chrupiącą oraz świeżo posiekaną kolendrą i posypane solą morską. 

Reklama

Dobrym dodatkiem do smażonych kalmarów są także frytki i sos aioli.


Zobacz także:



Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kalmary | jak przyrządzać kalmary | przystawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy