Smażone kalmary
W greckich restauracjach i tawernach jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przystawek są smażone kalmary.
Sposób przygotowania:
1. Kalmary pokrój w plasterki, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj mąkę, chilli i sól.
2. Rozgrzej olej w garnku (maksymalnie do 3/4 wysokości naczynia). Wrzuć do niego pół pęczka kolendry i smaż przez 10 sekund. Wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.
3. Kalmary zanurz w rozmąconych białkach, a następnie obtocz w mącznej mieszance. Strzepnij nadmiar mąki. Wrzucaj kalmary partiami na rozgrzany olej i smaż przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor (nie dłużej, bo inaczej nie będą chrupiące).Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem. Podawaj ciepłe, posypane chrupiącą oraz świeżo posiekaną kolendrą i posypane solą morską.
Dobrym dodatkiem do smażonych kalmarów są także frytki i sos aioli.
Zobacz także: