Smażone pręciki
Są doskonałe. Ten przepis warto zapamiętać.
Mąkę przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy około pół litra gorącej wody, łyżkę kakao, szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką.
W garnku rozgrzewamy litr oleju. Wyciskamy dziesięciocentymetrowe nitki do gorącego oleju i smażymy karbowane pręciki około pięć minut na złoty kolor.
Ciastka wyciągamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do przestudzenia. Cukier mieszamy z łyżką kakao. Obtaczamy w nim ciasteczka i układamy na talerzu, by całkowicie ostygły. Pręciki podajemy do kawy czy herbaty. Świetnie smakują też z bitą śmietaną, kremem czekoladowym, lodami waniliowymi lub czekoladowymi.
Zobacz także: