Smażone pręciki

Są doskonałe. Ten przepis warto zapamiętać.

Cukier puder  zawsze przyda się przed podaniem deseru
Cukier puder zawsze przyda się przed podaniem deseru123RF/PICSEL

Mąkę przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy około pół litra gorącej wody, łyżkę kakao, szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką.

W garnku rozgrzewamy litr oleju. Wyciskamy dziesięciocentymetrowe nitki do gorącego oleju i smażymy karbowane pręciki około pięć minut na złoty kolor.

Ciastka wyciągamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do przestudzenia. Cukier mieszamy z łyżką kakao. Obtaczamy w nim ciasteczka i układamy na talerzu, by całkowicie ostygły. Pręciki podajemy do kawy czy herbaty. Świetnie smakują też z bitą śmietaną, kremem czekoladowym, lodami waniliowymi lub czekoladowymi.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • litr oleju do smażenia
  • szczypta soli

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas