Smażone śledzie z pomidorkami
Pokropmy sokiem wyciśniętym z cytryny.
1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte pomidorki czereśniowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, po minucie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
3. Śledzie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na jasnozłoty kolor.
4. Kromki chleba podpiekamy w tosterze lub podsmażamy na oleju i przekładamy na talerze. Na każdej kromce układamy filet śledziowy oraz pomidorki z cebulą. Możemy podać z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym, a także z zieloną sałatą z winegretem lub innymi sezonowymi surówkami. To doskonała przekąska w ciągu dnia lub danie na kolację.