Smażony camembert
Gdy do tej szybkiej przekąski dodasz frytki i surówkę, zrobisz sycący obiad.

Składniki
- kilka małych serków typu camembert (opcjonalnie mozzarella)
- szklanka oleju
- 4 łyżki mąki
- jajko
- bułka tarta
- konfitura z żurawiną
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka masła
- kolorowy pieprz
- sól
Olej wlej do wysokiego garnka i mocno rozgrzej. Kawałki sera obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wrzuć na głęboki tłuszcz i smaż około minuty. Krążki wyjmij i układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.Na patelni rozpuść masło. Dodaj całe gałązki natki pietruszki i krótko podsmaż. Oprósz solą i pieprzem. Usmażony camembert podawaj na ciepło z konfiturą żurawinową. Możesz posypać natką pietruszki.Zobacz także: