Reklama

Smażony ser w panierce, czyli hit prosto z Czech

Smażony ser to jeden z czeskich specjałów. Jeżeli nigdy jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie powinniście to zmienić. Można podawać go z żurawiną i frytkami lub w towarzystwie przepysznych warzyw.

Wielu turystów, podczas wyjazdu do Czech lub na Słowację, nie wyobraża sobie udanej wycieczki bez zjedzenia smażonego sera. Podają go tam w niemal każdej restauracji.

Zarówno okoliczni mieszkańcy, jak i turyści, zajadają się nim na potęgę. Niejednokrotnie proszą o dokładkę, bo danie jest przepyszne. Ser można serwować w różnych kombinacjach. Niektórzy uważają, że najlepiej smakuje z żurawiną i frytkami. Inni wolą, jeżeli na talerzu towarzyszą mu zdrowe warzywa. 

Wszystko zależy od preferencji. Smażony ser można przygotować w domu i podawać w wersji, która najbardziej nam odpowiada. Wystarczy mieć pod ręką jajka, olej, bułkę tartą lub specjalną mąkę do panierowania, ulubione przyprawy i oczywiście ser.  

Reklama

Ser należy zamoczyć w jajku i kilkakrotnie, (najlepiej trzy razy) obsypać go bułką tartą lub mąką. Trzeba uważać, by panierka się nie odkleiła. Później trzeba go wrzucić na dobrze rozgrzany olej, uważając przy tym, żeby nie został przypalony. 

Kiedy widzimy, że jest już zarumieniony, smażymy z drugiej strony. Gdy skończymy, możemy jeszcze wyłożyć go na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Gotowe! 



Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: ser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy