Reklama

Śmietanowiec z owocami i galaretką

Ciasto bez pieczenia? To proste! Jako spód wykorzystaj herbatniki lub biszkopty, wyłóż przygotowaną masę i wstaw całość do lodówki. Poczekaj, aż stężeje i gotowe!

Składniki

  • po 2 galaretki, np. pomarańczowa i cytrynowa
  • mała paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 dag mascarpone (zimnego)
  • 500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Galaretkę pomarańczową i cytrynową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody od każdej galaretki (czyli zamiast 2 szklanek daj 1,5). Rozlej je do dwóch naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudź i schłodź. Gdy zgęstnieją, pokrój w kostkę. 

2. Dno tortownicy (24 cm) wyściel papierem do pieczenia i ułóż biszkopty. lPrzygotuj resztę galaretek wg. przepisu. 

3. Do misy miksera wlej śmietanę, dodaj mascarpone oraz cukier puder. Ubijaj mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawaj tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę. 

Reklama

4. Dołóż pokrojone galaretki i delikatnie wszystko wymieszaj. lMasę wyłóż do tortownicy i zalej tężejącą galaretką pomarańczową. Wstaw na noc do lodówki. Udekoruj miętą.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy