Śmietanowiec z owocami i galaretką
Ciasto bez pieczenia? To proste! Jako spód wykorzystaj herbatniki lub biszkopty, wyłóż przygotowaną masę i wstaw całość do lodówki. Poczekaj, aż stężeje i gotowe!
Składniki
- po 2 galaretki, np. pomarańczowa i cytrynowa
- mała paczka okrągłych biszkoptów
- 50 dag mascarpone (zimnego)
- 500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę pomarańczową i cytrynową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody od każdej galaretki (czyli zamiast 2 szklanek daj 1,5). Rozlej je do dwóch naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudź i schłodź. Gdy zgęstnieją, pokrój w kostkę.
2. Dno tortownicy (24 cm) wyściel papierem do pieczenia i ułóż biszkopty. lPrzygotuj resztę galaretek wg. przepisu.
3. Do misy miksera wlej śmietanę, dodaj mascarpone oraz cukier puder. Ubijaj mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawaj tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę.
4. Dołóż pokrojone galaretki i delikatnie wszystko wymieszaj. lMasę wyłóż do tortownicy i zalej tężejącą galaretką pomarańczową. Wstaw na noc do lodówki. Udekoruj miętą.
Zobacz także: