Reklama

Smoothies - letnie koktajle owocowe

Koktajle typu smoothies to świetna propozycja na gorące letnie popołudnia. Czasem mogą zastąpić kolację, ale na pewno stanowią pyszny deser. Są prawdziwą bombą witaminową! Ponadto oczyszczają organizm, poprawiają trawienie i dostarczają antyoksydantów.


Smoothie truskawkowo-żurawinowy (na lepsze krążenie)

Składniki: 200-250 g truskawek, 100 ml niesłodzonego soku z żurawiny, kawałek melona, kostki lodu, parę listków mięty.

Pokrój truskawki i melon i zmiksuj w blenderze. Dolej soku z żurawiny i wsyp kostki lodu. Ponownie zmiksuj. Przyozdób świeżą miętą. Możesz rozcieńczyć napój niewielką ilością wody mineralnej.

Smoothie z kiwi (na wzmocnienie)

Składniki: 2 kiwi, 1 świeża brzoskwinia, 200 ml soku ze świeżej pomarańczy, parę listków melisy, kotki lodu.

Reklama

Kiwi i brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w kawałki i zmiksuj w blenderze z sokiem ze świeżej pomarańczy i listkami melisy. Dodaj kostki lodu.

Smoothie z arbuza (na orzeźwienie)

Składniki: ćwiartka arbuza, ćwiartka melona, 4 morele, sok z 1 limonki, 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, pół szklanki wody mineralnej, parę listków mięty, kostki lodu.

Oczyść arbuza z pestek. Obierz morele i wyjmij z nich pestki. Obierz melon. Owoce pokrój i zmiksuj z wodą mineralną. Dodaj sok z limonki i listki mięty oraz lód.

Smoothie marchewkowo-brzoskwiniowy (na piękny kolor skóry)

Składniki: 200 ml soku ze świeżej marchewki, 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, kostki lodu, listki melisy.

Brzoskwinię obierz i pokrój w kawałki, pomarańcze podziel na cząstki i wyjmij pestki. Owoce zmiksuj z sokiem marchewkowym. Dodaj lód i listki melisy.

Smoothie cytrynowy (na odporność)

Składniki: 1 cytryna, 2 pomarańcze, 1 brzoskwinia, 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, świeża mięta, 1 szklanka wody mineralnej niskosodowej, kostki lodu.

Z cytryny wyciśnij sok. Pomarańcze obierz, usuń z nich pestki i podziel na cząstki. Pokrój brzoskwinie. Owoce wymieszaj z sokiem z cytryny i miętą, a następnie zmiksuj, rozcieńcz wodą i dodaj lód. W razie potrzeby dosłódź miodem lub syropem.

Smoothie arbuzowo-truskawkowy (na lepszy metabolizm)

Składniki: 200-250 g truskawek, ćwiartka arbuza, 1 limonka, świeża melisa, kostki lodu.

Truskawki umyj i odszypułkuj, arbuza oczyść z pestek i pokrój. Zmiksuj owoce, dodaj sok z limonki, kostki lodu i melisę.

Smoothie ananasowy (na poprawę trawienia)

Składniki: 200 g świeżego ananasa, 4 morele, 1 szklanka wody mineralnej niskosodowej, listki świeżej melisy, kostki lodu.

Obierz ze skórki i pokrój w kostkę ananasa i morele. Dodaj wodę, melisę oraz lód i wszystko zmiksuj.

Smoothie malinowy (na piękną cerę)

Składniki: 200 g malin, 1 szklanka maślanki lub domowego jogurtu, garść listków mięty.

Maliny dodaj do maślanki i zmiksuj razem z miętą.

Smoothie aloesowo-brzoskwiniowy (na oczyszczanie)

Składniki: 50 ml soku z aloesu z miąższem, 200 ml wody mineralnej, 1 cytryna 2 brzoskwinie, świeża mięta.

Sok z aloesu wymieszaj z wodą. Dodaj sok z cytryny i świeżą miętę. Wszystko umieść w blenderze, dodaj obrane i pokrojone brzoskwinie i zmiksuj.

Smoothie oczyszczający (na dobre trawienie)

Składniki: 1 szklanka maślanki 5 moreli lub 1 mango, 4 suszone śliwki, łyżeczka otrębów owsianych.

Obierz i pokrój morele. Do maślanki dodaj śliwki i morele i zmiksuj. Jedz z otrębami.

Smoothie limonkowo-morelowy (na siły witalne)

Składniki: 2 limonki, 5 moreli, 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, 2 pomarańcze, świeża mięta, kostki lodu.

Z limonki wyciśnij sok. Wlej go do blendera, dodaj podzielone w cząstki pomarańcze, obrane i pokrojone morele, miętę i miód. Zmiksuj wszystko, a przed podaniem dodaj lód.

Smoothie jagodowy (na dobry wzrok)

Składniki: 1 szklanka jagód, 200 g malin, 1 szklanka soku z czarnej porzeczki lub 1 szklanka jogurtu domowego naturalnego lub kefiru.

Owoce zmiksuj z sokiem lub jogurtem/kefirem.

Smoothie ogórkowo-melonowy (na oczyszczanie)

Składniki: 1 ogórek zielony wężowy lub 2 gruntowe, ćwiartka melona, świeża mięta, 1 soczysta gruszka, pół szklanki wody mineralnej niskosodowej, kostki lodu, świeża melisa.

Ogórek, melon i gruszkę obierz ze skórki i pokrój. Do blendera wlej wodę i zmiksuj owoce z miętą. Na koniec dodaj lód.

Smoothie pomidorowo-porowy (na serce)

Składniki: 5 dużych soczystych pomidorów, garść liści bazylii/natki pietruszki, 10-centymetrowy kawałek pora.

Posiekaj por w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Dodaj por i zmiksuj razem z bazylią lub natką pietruszki na gładką masę. 

Smoothie pomidorowo-selerowy (na cellulit)

Składniki: 5 dużych, soczystych pomidorów, pęczek natki pietruszki lub świeżej kolendry, 10-centymetrowy kawałek selera naciowego.

Łodygę selera posiekaj w drobną kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój, dodaj seler i zmiksuj z kolendrą lub natką pietruszki na gładką masę.

...itd., itd. Pomysły na smoothies tworzą się spontanicznie, pod wpływem chwili, zapachu, aromatu letnich owoców. Bazę równie dobrze może stanowić mleko krowie, ryżowe lub migdałowe albo kefir czy maślanka. Róbmy więc takie smoothies, jakie najbardziej lubimy. Ma być pysznie, kolorowo i zdrowo!

Domowy jogurt

Bazą do pysznych koktajli może też być domowy jogurt, który łatwo przygotować, a jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i nie zawiera żadnych sztucznych składników. Po pierwsze, mleko musi być świeże (w żadnym wypadku nie używaj mleka UHT z kartonu). Wybierz te w folii lub w butelce. Ugotuj litr mleka, wystudź je do temperatury 30-35°C i dodaj 150-200 g naturalnego biojogurtu bez dodatków (najlepiej takiego ze sklepu ze zdrową żywnością). Możesz przelać całość do termosu, słoika lub dzbanka, przykryć ściereczkę i postawić w ciepłym miejscu na noc (temp. ok. 35°C). Następnego dnia zamieszaj, by sprawdzić konsystencję. Jeśli jogurt będzie gesty, wstaw go do lodówki, jeśli będzie za rzadki, zostaw w cieple jeszcze na parę godzin.

Fragment książki Magdaleny Makarowskiej "Schudnij pysznie wiosną i latem"


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy