Śniadaniowa zupa dyniowa na słodko z zacierkami
Każda łyżka tej delikatnej, gęstej i słodkiej zupy dyniowej z zacierkami zawsze przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Moja mama gotowała mi to danie, zawsze kiedy był sezon na dynie, tak samo jak jej mama, kiedy ona była mała. Dla mnie to symbol matczynej miłości.

Składniki
- 150-200 g mąki
- 1 ubite jajko
- 1 mała dynia, około 1 kg
- 700 ml pełnotłustego mleka
- gałka muszkatołowa
- świeżo utarta
- 1 łyżka drobnego cukru
- duża szczypta soli
Najpierw zrób zacierki. Wsyp mąkę do dużej miski i zagnieć z jajkiem oraz łyżką wody, aż uzyskasz kulę ciasta. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Jest gotowe, kiedy przestaje się lepić i łatwo odchodzi od rąk. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
Formuj zacierki, odrywając kawałki ciasta i rolując je w palcach w malutkie podłużne kluseczki wielkości ziarna kardamonu albo makaronu orzo. Nie poświęcaj im zbyt wiele czasu, bo uzyskanie idealnie równych kluseczek trwałoby godzinami.
Zacierki to coś, co powinno się robić szybko i łatwo (wystarczą mniej więcej 2 sekundy na jedną). Nic nie szkodzi, jeśli będą różnych kształtów i rozmiarów.
Obierz dynię, usuń pestki, a potem pokrój ją na 2,5-centymetrowe kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą, tak żeby je zakryła, i gotuj na średnim ogniu około 25 minut albo do miękkości.
Dynia powinna się rozpadać, kiedy się ją zamiesza. Zagotuj mleko, tak żeby delikatnie bulgotało. Wrzuć zacierkii gotuj 5 minut. Wsyp do mleka utartą gałkę muszkatołową.
Zacierki są gotowe, kiedy zrobią się śliskie i miękkie. Dodaj do nich ugotowaną dynię oraz cukier i sól do smaku. Gotuj przez kilka minut, aż dynia zupełnie się rozpadnie, a zupa zrobi się intensywnie pomarańczowa.
