Soczewica zachwyca!
Jest ulubienicą wegetarian, bo z powodzeniem zastępuje mięso. Ziarenka te bogate są w białko, kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo.
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak.
W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach (paczkowaną), dostępna jest też w puszce, często w sosie pomidorowym lub curry.
W odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie musi być namaczana przed gotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. Starsza jest nieco twardsza, a gotowanie jej może zająć od 10 minut do godziny. Idealna proporcja to szklanka soczewicy na dwie szklanki wody. Podczas gotowania warto dość często sprawdzać czy już jest miękka, bo łatwo ją rozgotować.
Na zupę, gulasz i w przypadku, gdy chcesz otrzymać danie o konsystencji kremu lub piure, najlepsza jest soczewica czerwona, pomarańczowa oraz żółta.
Może na jesienne wieczory przygotujesz bigos z soczewicą? Jeśli kapusta jest mało kwaśna, danie pod sam koniec przypraw sosem sojowym. Nie jest to konieczne, za to bezwzględnie potrzebujesz namoczonych, suszonych podgrzybków i kilku szklanek ugotowanej soczewicy. Kiszoną kapustę zalej wodą i gotuj, dodając startą w paseczki surową marchewkę i grzyby. W tym czasie zeszklij na patelni cebulę, czosnek, wlej odrobinę brandy, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do niej zawartość patelni. Przypraw zielem angielskim, rozmarynem, jałowcem, oregano. Na koniec wsyp ugotowaną soczewicę. Pycha!