Soczewica zachwyca!
Jest ulubienicą wegetarian, bo z powodzeniem zastępuje mięso. Ziarenka te bogate są w białko, kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo.
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak.
W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach (paczkowaną), dostępna jest też w puszce, często w sosie pomidorowym lub curry.
Szybko się gotuje
W odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie musi być namaczana przed gotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. Starsza jest nieco twardsza, a gotowanie jej może zająć od 10 minut do godziny. Idealna proporcja to szklanka soczewicy na dwie szklanki wody. Podczas gotowania warto dość często sprawdzać czy już jest miękka, bo łatwo ją rozgotować.
Na zupę, gulasz i w przypadku, gdy chcesz otrzymać danie o konsystencji kremu lub piure, najlepsza jest soczewica czerwona, pomarańczowa oraz żółta.